Endüstri Mühendisliği Hakkında Merak Edilenler
Kariyer planlaması yapan gençlerin günümüzde en çok tercih edilen bölümlerden olan Endüstri Mühendisliği hakkında merak ettiklerini bu yazımızda bir araya getirdik. Endüstri Mühendisliği, günümüzde hem maaşı hem de yaptıkları iş bakımından oldukça merak ediliyor. Bir Endüstri Mühendisi ne iş yapar ? Tam olarak Endüstri Mühendisliği Nedir ? Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olanlar ne yapabilir ? Endüstri Mühendisi Hangi Sektörlerde Çalışabilir ?
Hadi gelin şimdi bu soruları cevaplayalım. Öncelikle Endüstri Mühendisliğinin ne olduğuna bir bakalım.
Endüstri Mühendisliği Nedir ?
Bir diğer adıyla Sanayi Mühendisliği ( English : Industrial engineering ) olarak bilinen Endüstri Mühendisliği, farklı disiplinlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir mühendislik dalıdır. Makine, malzeme ve insan üçlüsünden oluşan bütünleşik sistemler üzerine çalışmaktadır. Bu üçlü sistemin oluşturulması ve devamlılığını sağlar. Endüstri mühendisliğinin dayandığı temel makine mühendisliğidir. Çünkü kendisi makine mühendisliğinden türetilmiştir. Geçmişine baktığımızda ise bir makine mühendisliği kadar uzun bir geçmişe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Endüstri Mühendisliğinde Hangi Dersler Veriliyor ?
Az önce bahsetmiştik, Endüstri Mühendisliğinin bir disiplinler arası hatta mühendislikler arası bir mühendislik bölümüdür. Endüstri Mühendisliği okuyan birisi, diğer mühendislik dallarının derslerinin yanı sıra, işletme, ekonomi, üretim, yönetim, kimya, akademik ingilizce, elektrik ve elektronik mühendisliği temelleri, tarih, matematik, fizik, bilgisayar destekli sistemler gibi oldukça geniş bir ders yelpazesini karşısında bulacaktır. Bunların yanı sıra üniversite yıllarında görecekleri girişimcilik dersleriyle mezun olduklarında, diğer bölümlerden mezun olan öğrencilerden bir adım önce olacakları su götürmez bir gerçektir.
Bir Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar ?
Bir Endüstri Mühendisi çalışmalarında mühendisliğin gerektirdiği analiz ve tasarım ilkesi yöntemlerini matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri üzerine aldığı özel bilgilerle sentezler. Bu bakımdan bir Endüstri Mühendisi, mühendislik üzeri bir yaklaşım sergiler. Elde ettiği bu muazzam yaklaşımla enerji, zaman, malzeme ve para gibi kaynakların daha verimli bir şekilde kullanımı ve diğer mühendislik ürünlerinin kalitesini arttırmayı hedefleyen çalışmaların içerisinde bulunur.
Endüstri Mühendisleri madencilik, petrol, tıbbi ve sınai gaz, inşaat, sanayi ve imalat alanlarında kolaylıkla iş bulabilecek bir kapasiteye sahiptir. Bu bakımdan bir Endüstri Mühendisinin çok geniş bir iş seçeneğine sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Bir Endüstri Mühendisi, doçent ve profesör ünvanı alabilir. Fabrika müdürü, imalat müdürü, kalite güvence müdürü, planlama müdür, satın alma mühendisi, proje satış uzmanı, üretim mühendisi, üretim planlama müdürü ve satış mühendisi gibi görevlerde bulunabilir.
Endüstri Mühendisi Hangi Sektörlerde Çalışabilir ?
Endüstri mühendisleri, ambalaj, bilişim, demir – çelik, hazır giyim, kimya sanayi, metal sanayi, mobilya & aksesuar, gıda, elektrik elektronik, finans, tekstil, plastik ve ürünleri, oto yedek parça ve yan sanayi, yapı, üretim ve endüstriyel ürünler ve otomotiv sektörlerinde çalışabilir.
Endüstri Mühendislerinin Çalışabileceği Şirketler Hangileridir ?
İleride çalışmayı planladığınız bir şirket var ve siz bir Endüstri Mühendisi olursanız, o şirket ailesine dahil olabilir misiniz? Şimdi kafasında bu tarz sorular olanlar için geniş bir şirket yelpazesini sizlere sunuyorum.
Doğan Yayın Holding
Roketsan
Honda
Mercedes Benz
Lenovo
Volvo
Ford
Nissan Otomotiv
Koç Sistem
Kraft
Henkel
Microsoft
sahibinden.com
Turkcell İletişim
Turkcell Teknoloji
Sony
Delphi
Danone
TRT Genel Müdürlüğü
Pfizer
Oyak Holding
Shelll
Sodexo
Opet
Akbank
Garanti
Yapı Kredi
Denizbank
Philip Morris
Pınar Süt
Pepsi
Coca – cola
Colgate
Netsis
Nestle
Nike
Eti Gıda
Boyner Holding
Beko
Bayraktar Holding
Arı Teknokent
Aygaz
Avivasa
Altınyıldız
L’oreal
Mey İçki
Zorlu Enerji
Zorlu Holding
Vaillant
TED
Şişecam
ve daha sayamadığımız onlarca kurum , akademik kurum ve şirketler olduğunu bilmenizi istiyoruz.