Giyilebilir Teknoloji Nedir ve Nereye Doğru Gidiyor ?
Akıllı saatler, akıllı bileklikler, akıllı giysiler, akıllı mücevherler, akıllı protezler ve tüm bunların ışığında yıldızı parlayan Giyilebilir Teknoloji nereye doğru gidiyor? Metaverse kavramının günden güne popülerleşmesi, dijital dönüşüm süreçlerinin hız kazanması ve bir türlü hızına yetişilemeyen teknoloji geleceğimizi nasıl şekillendirecek ?
Giyilebilir Teknoloji Nedir ?
Giyilebilir teknoloji hakkında, adından da anlaşılacağı üzere giyilebilen bir teknoloji dememiz asıl hikayeyi anlamadığımız anlamına gelir. Çünkü bir kulaklık giyilebilir teknoloji kategorisinde yer almıyor. Çünkü bir ürüne giyilebilir teknoloji ürünü diyebilmeniz için akıllı olması gerekmektedir. Örneğin bir kulaklığı taktığınızda akıllı telefonunuza veya bağlı olduğu herhangi bir cihaza bilgi aktarımı sağlamıyor. Örneğin akıllı bileklikler gibi nabız bilgilerinizi size söyleyemiyor. Gelinen noktada fitness, kilo kaybı, nabız ölçümü, gün içerisinde kaç adım attığınız ve yapmanız gereken işler ile ilgili bilgileri size hatırlatabilen giyilebilir teknolojileri mevcuttur.
Henüz 2015 yılına kadar adı dahi geçmeyen giyilebilir teknoloji terimi, bir kaç yıl öncesine kadar da nadiren bilinen ve popüler olmayan bir teknoloji terimiydi. Son 2 yıl içerisinde oldukça popüler hale gelen giyilebilir teknoloji ürünleri, gelecek vaat ediyor.
Henüz çok yaygın olmasada tekstil üzerine de çalışmalar devam etmektedir. Tekstil ve nanoteknoloji birleştirilmeye çalışılıyor. Nanosensörler ile kumaşlara görme, duyma ve tepki verme özellikleri kazandırılmaya çalışılıyor.
Giyilebilir teknoloji sektörünün en iyileri; Jawbone, Misfit, Fitbit ve Withing, TomTom, Garmin, Plar ve Suunto, Samsung, Motorola, Apple, Samsung, Lg, Sony, Oculus Rift, Avegant Glyph, AR Glasses, Mira, Altruis vb. şirketler olarak gösterilebilir.
Yazımızın devamında giyilebilir teknoloji ürünlerini sizlere tanıtmaya çalışacağız.
Akıllı Saatler
Akıllı saatler günümüzde bileğe takılan klasik saatlerin yerini almıştır. Akıllı saatler android sistemi üzerinde çalışır. Akıllı telefonlarla iletişime geçerek zamanı belirtmenin dışında, maillerinizi, mesajlarınızı, çağrılarınızı kontrol etmenize olanak sağlar. Akıllı saat üreticilerinin en popüler olanları, apple, samsung, lg, sony, xaomi ve motorola’dır.
Akıllı Bileklikler
Akıllı bileklikler günümüzde genellikle kişinin sağlık durumunu kontrol etmek üzere dizayn edilmiş durumdadır. Gün içerisinde yakılan kalori, nabız, kalp atışları ve atılan adımların bir istatistiğini bildirir.
Akıllı Giysiler
Akıllı giysiler günümüzde pek göz önünde olmamasına rağmen iyi yerleye gelmeyi başarmıştır. Şu an kişinin vücut ısısını ölçebilen ve hareketler sonrası kasların durum istatistiğini çıkarabilen ürünler mevcuttur.
Akıllı Gözlükler
Akıllı gözlük sektörünün öncüsü şu an için google’dır. Google glass ile bu alanda büyük ilerlemeler kat etti. Akıllı gözlüklerde ki amaç, VR gözlükler gibi insanları dış dünyadan soyutlamak değildir. Akıllı gözlükler gezdiğiniz konumlar hakkında sizlere daha detaylı bilgiler vermek üzere tasarlanmıştır.
VR Gözlükler
VR gözlükler sizi çevrenizden soyutlayarak farklı 3 boyutlu farklı bir evrene götürebilir. Metaverse kavramının yeniden dillere düşmesinde ki en büyük etkenlerden biriside VR gözlüklerde ki bu gelişmelerdi. Head Monted Display olarak isimlendirilen VR gözlükler sanal gerçekliği arttırarak sizleri farklı dünyalara götürmeyi hedefliyor.
Akıllı Takılar
Akıllı takılar adımsayar, uyku düzeni belirler, kap atış hızını takip eder ve kalp atış hızınızı ölçebilir. Akıllı takılar sağlığınızı takip ederken, sizde hayatın tadını çıkartabilirsiniz. Akıllı küpe, yüzük, kolye ve bileklikler mevcuttur. Bu tarz aksesuarlar ile güzel bir görünüme kavuşmak mümkün olduğu gibi, hemde kullanışlıdır.
Neden Giyilebilir Teknolojileri Tercih Ediyoruz ?
Giyilebilir teknolojiye sahip ürünleri tercih etmemizin sebepleri, verimlilik, kullanılabilirlik, pratiklik ve sağlığımızı takip etmek olarak açıklayabiliriz. Giyilebilir cihazlar kalp ritimlerini, vücut kitle endeksini, vucüt sıcaklığımızı, terleme, kas gelişimi, kas hareketleri, nabız ölçümü ve GPS sistemleri ile konum belirleme ve kat ettiğiniz mesafeyi istatiksel veriye dönüştürür.