Sağlık

Sağlıklı kilo nedir?

Sağlıklı kilo

Kilonuz, bel ölçünüz ve 20’li yaşlarınızın ortalarından beri kazandığınız sağlıklı kilo ve sağlıksız kilo, sağlık açısından ciddi etkilere sahip olabilir. Bu faktörler, aşağıdaki hastalıkları ve rahatsızlıkları geliştirme şansınızı büyük ölçüde etkileyebilir:

  • Kardiyovasküler hastalık, kalp krizi, felç
  • Şeker hastalığı
  • Kanser
  • Artrit
  • Safra taşları
  • Astım
  • Katarakt
  • Kısırlık
  • Horlama
  • Uyku apnesi

Kilonuz sağlıklı aralıktaysa ve 21 yaşına geldiğinizde tarttığınız kilonun 10 kilodan fazla değilse, ne yediğinizi izleyerek ve egzersiz yaparak bu kiloyu korumaya odaklanın.

18 ila 49 yaş arasındaki çoğu yetişkin her yıl 1-2 kilo aldığından kilo alımını durdurmak ve önlemek öncelik olmalıdır. Yaşlandıkça kilo almak, bir veya daha fazla kronik hastalığa yakalanma olasılığını artırır.

Hemşirelerin Sağlık Çalışması ve Sağlık Uzmanları Takip Çalışmasında, 20 yaşından sonra 11-22 kilo alan orta yaşlı kadın ve erkeklerin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet geliştirme olasılığı üç kata kadar daha yüksekti. Ve beş kilo veya daha az kilo alanlara göre safra kesesi taşları.

22 kilodan fazla kazananların bu hastalıklara yakalanma riski daha da büyük. Hemşirelerin Sağlık Çalışması verilerinin bir başka analizi, yetişkin kilo alımının menopozdan sonra bile meme kanseri riskini artırabildiğini buldu. Cesaret verici bir şekilde, hiç hormon replasman tedavisi kullanmayan kadınlar için menopozdan sonra kilo vermek ve kilo vermek, menopoz sonrası meme kanseri riskini yarıya indirmekte.

Fazla Kilolu Olmak Ölümleri Azaltır mı?

Fazla kilolu ve obez olmanın mortaliteyi azaltabileceğini iddia eden bir araştırmanın haberlerini görmüş olabilirsiniz ancak bir uzmanlar genel halkın neden bu kusurlu çalışma bulgularına güvenmemesi gerektiğini tartıştı.

Bu çalışmanın temel kusuru, fazla kilolu gruba göre mortalite riskinin arttığını gösteren normal kilo grubunun daha fazla sigara içen, kanserli veya kilo kaybına neden olan diğer hastalıkları olan hastaları ve kırılganlıktan muzdarip yaşlıları içermesidir. Bu sağlıksız normal kilolu kişiler ile zayıf sağlıklı bireyler arasında hiçbir ayrım yapılmamıştı. Fazla kilolu ve obez grupların, bu sağlıklı ve çok sağlıksız normal ağırlıklı bireylerin karışımından daha düşük bir ölüm oranına sahip olduğu görüldü ve bu kusur, fazla kilolu ve 1. derece obezitenin hiçbir risk taşımadığı ve azalmış mortalite sunabileceği yönünde yanlış sonuçlara yol açtı.

Kilo almanın sebebi nedir?

Genler: Bazı insanlar genetik olarak diğerlerinden daha kolay kilo almaya veya orta kısımda yağ depolamaya yatkındır.

Fiziksel hareketsizlik : Egzersizin, kalp hastalığı, bazı kanser türleri ve diğer kronik hastalıklara yakalanma olasılığını azaltmak da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararı vardır. Fiziksel aktivite, kilo kontrolü ve sağlığın temel bir unsurudur.

Uyku : Araştırmalar, insanların ne kadar uyuduğu ve ne kadar ağırlıkları arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor . Genel olarak, çok az uyuyan çocuklar ve yetişkinler, yeterince uyuyanlara göre daha ağır olma eğilimindedir.

Örneğin, Hemşirelerin Sağlık Çalışmasında araştırmacılar, 16 yıl boyunca yaklaşık 60.000 kadını izledi. Çalışmanın başlangıcında tüm kadınlar sağlıklı kilo da ve hiçbiri obez değildi; 16 yıl sonra, her gece 5 saat veya daha az uyuyan kadınların obez olma riski, gece 7 saat uyuyan kadınlara kıyasla yüzde 15 daha yüksek oldu. Kısa uyuyanların, çalışma süresince, geceleri 7 saat uyuyan kadınlara kıyasla, 30 kilo alma riski yüzde 30 daha yüksekti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu