BİOS Nedir, Nasıl Çalışır ?
BIOS (Basic Input Output System) bilgisayarın ROM’unda saklanan ve depolanan bir yazılımdır. BIOS her bilgisayarda mevcuttur. Türkçeye “Basic Input Output System” cümlesinden “Temel Giriş Çıkış Sistemi” olarak çevrilmektedir. Her bilgisayarın ROM’unda mevcut olan bu yazılım bilgisayarın işlevselliğini ve stabil çalışmasını sağlamak adına ayarlamalar yapmaktadır.
BIOS Nedir ?
BIOS, bilgisayarların anakartları üzerinde bir çip olan ROM üzerinde saklanmaktadır. Bilgisayara işletim sisteminin yüklenmesini ve açılıştaki performansının artırılmasını sağlayan bir kullanıcı arabirimidir. BIOS, işletim sistemi ile anakart üzerinde ki RAM, CPU, Ekran Kartı ve Harddisk arasındaki iletişimi sağlar.
BIOS Ne İşe Yarar ?
BIOS’un ilk görevi bir bilgisayarın başlatıldığı sırada klavye, fare, CD-Rom ve Harddisk gibi donanımlarını işletim sistemine tanıtarak, kullanıma hazır hale getirmektir.
BIOS, bir bilgisayarın başlatılmasıyla birlikte arka planda bir çok test işleminin yapılmasını sağlar. Bu yazılım sayesinde RAM, Hard Disk, Ekran Kartı ve CPU(İşlemcileri Karşılaştırdığımız Yazımıza Buradan Bakabilirsiniz) vb. gibi bilgisayarın ana donanım parçaları henüz bilgisayarınız açılırken test edilir. Bilgisayarınız stabil çalışması için gerekli kontroller sağlandıktan sonra sorunsuz bir şekilde bilgisayar kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda işletim sistemi çalışır halde iken işletim sistemi ve bilgisayar donanımları arasında ki iletişimi düzenleme görevini üstlenir.
BIOS donanım parçalarını yüksek voltaj geriliminden korur. Bilgisayarınızın RAM, Harddisk ve Ekran Kartı gibi donanımlarının voltaj seviyelerini dengeleyerek, dalgalanmaların olduğu zamanlarda bile zarar görmeden işlevsel bir şekilde çalışmalarını sağlar.
BIOS bilgisayar donanımlarını istediği gibi yapılandırmanın yanı sıra, bilgisayarınızın sistem saatini ayarlayabilir ve sistem üzerinde takılı bileşenleri aktif hale getirebilir veya devre dışı bırakabilir. Cihazınızda USB mi, yoksa CD-ROM mu önyükleme yapmak için kullanılacak bunu belirleyebilir. Tüm bu ayarlamaları kendi bilgisayarınızın BIOS menüsünden sizler kendiniz yönlendirebilirsiniz.
BIOS Menüsü Nasıl Açılır ?
Bilgisayarınızın BIOS menüsüne erişmek için, bilgisayarınızın ilk açıldığı sırada karşınıza gelen ekranda bu menünün hangi tuş ile açıldığını görebilirsiniz. Genellikle üreticiler BIOS menüsünü F10 , DEL ve F2 Tuşlarına atamış durumdalar. Doğru tuşu bulabilmek için bilgisayarınız açılırken karşınıza gelen BIOS yazılım arabiriminde doğru tuş seçeneğini bulabilirsiniz.
BIOS Ayarları Nasıl Yapılır ?
Bilgisayarınız açılırken gerekli tuşa basarak BIOS ayarlar menüsüne girebilirsiniz. Buradan sonra yapmak istediğiniz işleme göre istediğiniz seçeneği seçebilirsiniz. BIOS menüsü sizleri İngilizce olarak karşılayacaktır. Yanlış yapılan ayarların bilgisayarınızı kullanılamaz hale getireceğini bilmelisiniz. Eğer BIOS ayarlarını yanlış yapılandırırsanız, tekrardan varsayılan BIOS ayarlarına dönmek için Load BIOS Defaults seçeneğini seçerek, varsayılan BIOS ayarlarına tekrardan dönmeniz gerekmektedir. Sizleri karşılayacak olan İngilizce BIOS ayarlar menüsünden işinize yarayacak İngilizce seçeneklerin Türkçesini aşağıda bulabilirsiniz.
BIOS Üreticileri
BIOS üreticileri arasında, Phoenix Technologies, Award Software, Insyde Software, Micro ID Research, General Software, American Megatrends ( AMİ ) yer almaktadır.