Konu DışıTeknoloji

Blockchain Nedir ?

Dijital paralar ya da kripto paralar ile hayatımıza giren blockchain teknolojisi, blok yapılardan oluşan ve birbirine zincirleme bağlı bir veritabanı yapısını temsil ediyor. Blockchain teknolojisi şeffaf, dağıtık (yani merkeziyetsiz) ve kırılamaz bir haldedir. Dünya genelinde ki işletmelerin büyük bir bölümü blockchain teknolojisine geçmiş ve büyük bir bölümüde bu konu üzerinde ar-ge çalışmalarını sürdürmektedir.

Blockchain, varlık transferlerini takip etmek, işlemleri güvenli bir şekilde kaydetmek ve güven oluşturmak için paylaşılan, kriptolu ( değiştirilemez ) bir defterdir. Blockchain teknolojisinden ilk kez 2008 yılında bahsedilmiştir. Satoshi Makamoto imzası ile paylaşılan “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronik Cash System” makalesinde ilk kez blockchain teknolojisinden bahsedilmiştir. Satoshi Makamoto’nun kim olduğu ise hala günümüzde gizemini korumaktadır.

Kripto para birimleri ile hayatımıza giren blockchain teknolojisi sadece para işlemlerinin takibi ve güvenliği için değil, ev, araba, arsa gibi somut varlıklar ve patent, telif hakları, marka ve fikri mülkiyet gibi soyut varlıkların takibi ve güvenliği içinde tercih edilebilir. Bu açıdan baktığımızda değeri olan hemen her şeyin aslında bir blockchain ağı üzerinde takibinin ve işlem yapılabilirliğinin mümkün olduğu söyleyebiliriz. Bir diğer avantajı ise düşük maliyet ve az riskli işlemler gerçekleştirmemize imkan tanımasıdır.

Blockchain’in Temel Öğeleri

Şeffaflık ( Dağıtık – Merkeziyetsiz )

Blockchain’de şeffaflığı sağlayan ağ katılımcılarının hepsinde dağıtık bir halde bulunan ve üzerinde değişiklik yapılamayan işlem kayıtlarının tutulduğu defterdir. İşlemlerin tutulduğu bu veritabanı herkese açık ve isteyen herkes geçmişe dönük bu kayıtları istediği gibi inceleyebilir. Kayıt işlemi yalnızca bir kez yapılarak, tekrarlayan işlemlerden kurtulmuş olunur.

Bloklar ( Değişiklik Yapılamayan Bloklar )

Blockchain’de bir işlem ( blok zinciri ) veritabanına kayıt edildikten sonra, bu işlemi görüntüleyen hiç bir kullanıcı tarafından kurcalanamaz ve değiştirilemez. Kripto para işlemlerinden örnek verecek olursak kullanıcının adı ve gönderilen tutar miktarı birer bloktur. Bu bloklar şifreli bir şekilde veritabanına kayıt edilir. Bu kayıtları ise herkes görüntüleyebilir ama üzerinde işlem yapamaz. Hatalı işlemler için ise tekrardan yeni bir işlem yapılır ve her iki işlemde görünür haldedir.

Blockchain Teknolojisinin Getirdiği Avantajlar

Dolandırıcılık ve siber saldırılara açık sistemleri değiştiren blockchain, yinelenen kayıt tutma işlemleri ve üçüncü parti doğrulama işlemleri gibi gereksiz çabalardan kurtulmanız için size bazı avantajlar sunar. Yavaş yürüyen işinizi ve düşen kar miktarınız için daha iyi bir yola ihtiyacınız olduğu kesindir.

Güven

Blockchain ağlarında verileri zamanında ve doğru bir şekilde alırsınız. Gizli blockchain kayıtlarına sadece özel erişim izni bulunan ağ üyelerinin görebileceğine emin olabilirsiniz.

Güçlü Güvenlik

Bir blockchain ağı üzerinde tüm üyeler görüş birliği içerisindedir. Doğrulanan tüm işlemler kalıcı olarak kaydedilir. Kayıtlar hiç bir şekilde değiştirilemez ve silinemez. Sistem yöneticilerinde bile silme ve değiştirme yetkisi bulunamaz.

Verimliliği Arttırır

Tüm üyelere dağıtılan defter kayıtları sayesinde gereksiz kayıt sözleşmelerinden kurtulmuş olursunuz. Böylece zamandan kazanarak, verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Ayrıca hızlı işlemleri gerçekleştiren blockchain akıllı sözleşmesi adında kurallar bütünüyle işlemler otomatik olarak arka planda yürütülür.

Blockchain Nasıl Çalışır ?

Blockchain’de bir işlem gerçekleştiğinde deftere bir veri bloğu kaydedilir. Bu kayıtlar bize somut veya soyut bir varlığın hareketlerini gösterir.

Deftere kayıt edilen her bir blok kendinden önceki ve sonraki bloklara bağlıdır. Yapılan her işlem sonucu bu bloklar birbiriyle bir blok zinciri oluşturur. Blok zincirinde ki blokların değiştirilmesi veya zincire bağlı iki blok arasına farklı bir blok sıkıştırılmasını önlemek için bu bloklar birbirlerine güvenli bir şekilde bağlanır.

Blockchain üzerinde yapılan hiç bir işlem geri alınamaz. Geri alınamayan her işlem blok zincirinin daha da güçlü bir hale gelmesini sağlar. İşlemler sonucu oluşan blok zincirleride farklı bir blok oluşturur. Blockchain’e eklenen her blok, kendinden önceki bloğun doğrulanmasını sağlar. Böylece blockchain daha güçlü hale gelir. Kötü niyetli kullanıcıların müdahale olasığını ortadan kaldırarak, ağa katılan diğer üyelerin güvendiği bir veritabanına sahip olmuş olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu