Sağlık

Çocuklarda şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

Çocuklarda şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

Çocuklarda şeker hastalığı nasıl anlaşılır?

Tip 1 diyabette mesele insülin noksanlığından olur. Başka Bir Deyişle pankreastaki beta hücrelerinin misyonunu kaybetmesi ve bedende hiç insülin kalmamasıyla oluşan diyabet cinsinden birisidir. Hastalığın erken teşhisi için farkındalığın çok ehemmiyetli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sevil Arı Yuca
Bu mevzuda öğrenilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

İŞTE NEDENLERİ

Tip 1 diyabet genellikte genetik yatkınlıktan kaynaklansa da hastalığın tetiklenmesini geciktirmek için organik yiyeceklerle, sıhhatli ve balanslı beslenmek çok ehemmiyetlidir. Genetiği değiştirilmiş, katkı maddesi kapsayan besinlerden uzak durulmalıdır. Hastalığın enfeksiyonlar ve çok ağır streslerle de tetiklenebileceği de unutulmamalıdır.

TEK TEDAVİ YOLU VARDIR

Çocukluk çağında görülen diyabet olgularının neredeyse yüzde 80-95 kadarı Tip 1 diyabettir. Bilinen tek tedavisi dışarıdan ömür boyu insülin verilmesidir. Hastalar düzenli kontrol ve yoğun insülin tedavisi ile çok uzun yıllar diğer organları etkilenmeden normal hayat sürerler. Ayrıca insülinin yanında beslenmelerine çok dikkat etmeleri ve hareketli olmaları gerekmekte.

TEK TEDAVİ YOLU VARDIR

Çocukluk çağında gözüken diyabet şeker hastalığı olgularının neredeyse yüzde 80-95 kadarı Tip 1 diyabettir. Öğrenilen türkiye elektrik kurumu rehabilitasyonu dışarıdan ömür boyu insülin verilmesidir. Hastalar kumpaslı hakimiyet ve yoğun insülin rehabilitasyonu ile uzun seneler öteki uzuvları etkilenmeden basmakalıp bir yaşam sürerler.

Bu çocuklar sık idrara çıktıkları için idrarla alakalı bir meseleleri olduğu veya sık soluk alışları sebebiyle akciğer enfeksiyonuna tutuldukları varsayılabilir. Böyle olduğunda tanı ve rehabilitasyon gecikecektir. Bu surattan doğru hekime gitmek de ehemmiyetlidir. Tip 1 diyabete çocuk endokrin uzmanları bakmaktadır. Bulunduğumuz yerde çocuk endokrin uzmanına erişemiyorsak hasta en kısa müddette çocuk sıhhati ve hastalıkları uzmanına tetkik ettirilmelidir.

BU BULGULARA DİKKAT!

1 – Daha öncelerde kan şekeriyle ilgili bir şikayeti olmayan çocuk ve ergenler bir gün içerisinde çok su içmeye başlarlar.

2 – Bir öbür şikayet çok sık idrara çıkmaktır. Çocuk gece ve gündüz sık idrar yapar ve su kapsa. Bazen geceleri altını nemlendirebilir. Bu gidişat tanı alıp rehabilitasyon başlayıncaya kadar devam eder.

3 – Çocukta iştah sarihtir ama kilo kaybı olur. İlerleyen günlerde karın sızısı, kusma ve bu belirtilerle iştahta eksilme de olabilir. Genellikle çok su içmeye başladığı zaman ile hekime gidip tanı aldığı zaman arasında geçen zaman 1 ile 4 hafta arasındadır. Şayet tanı alma ve rehabilitasyona başlama süresi uzarsa çocukta şeker koması diye tasvir edilen şuur kaybı büyüyebilir. Özetle belirtilerin ortaya çıkışıyla hekime gitme süresi ne kadar uzarsa tablo o kadar ağırlaşır.

4 – Bazen ufak ve bez kullanan çocuklarda bu fazla idrar üretimi gözden kaçabilir ve çocuk su içmeyi öğrenmeyebilir. Bunlarda bitkinlik ve kilo kaybı dikkat toplamalıdır.

5 – Rehabilitasyon almayan Tip 1 diyabet hastası çocukların soluklarında aseton kokusu oluşur ve bu hemen fark edilir.

6 – Komaya doğru gidenlerde ise soluk alışlarının sık ve derin olduğu görülür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu