Gömülü Yazılım Nedir, Ne İşe Yarar?
Gömülü yazılımın ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlamak için temel seviyede teknoloji bilgisine sahip olmanız gerekebilir. Yazılımların ne olduğunu anlarsanız bu konuyu da daha detaylı bir şekilde anlarsınız. “Gömülü Yazılım nedir?”, gibi bir soru eğer ki size sorulursa ilk başta vereceğiniz cevap şu olmalıdır: Belirli bir görevi yerine getirmek için tasarlanan makinelerde kullanılan yazılımdır.
Gömülü Yazılım Nedir?
Gömülü Yazılım, bilgisayar sayılmayan daha doğrusu bilgisayar gibi çalışmayan teknolojik aygıtlar için yazılmış yazılımlara verilen isimdir.
Gömülü Yazılımlar çalışacakları cihaza göre özelleştirilirler. Bilgisayarlar benzeri teknolojik cihazlardan farklı olarak zaman ve bellek kısıtlamaları da vardır. Firmware ile karıştırmamalısınız çünkü Firmware ROM tabanlı koda uygulanabilir, Gömülü Yazılım ise aygıttaki tek yazılım olarak bulunur. Firmware ve Gömülü Yazılım arasındaki temel fark budur.
Gömülü Yazılımlar kullanıcı ara yüzü değil, bilgisayar ara yüzü aracılığıyla denetlenir ve gerçekleşir. Windows, Linux ve benzeri işletim sistemlerini kullanan standart bilgisayarların aksine hiçbir işletim sistemi kullanmaz veya gerçek zamanlı işletim sistemleri “çoğunlukla” tercih edilir.
Hangi Cihazlarda Gömülü Yazılım Kullanılır?
Gömülü yazılımlar, yaygın olarak kullandığımız pek çok cihazı kontrol ederler. Bu cihazlara örnek olarak; mikrodalga fırın, video kaydediciler, buzdolabı ve çamaşır makineleri, elektrik süpürgeleri, mikrofonlar verilebilir. Bunların dışında savunma sistemlerinde ve araba, uçakların elektronik sistemlerde de yaygın olarak kullanılırlar.
Gömülü Yazılımlar Hangi Alanlarda Tercih Edilir?
Gömülü Yazılımları ilk başlarda insanların gücünün yetemeyeceği büyük makinelerde kullanmayı planlıyorlardı. Ancak daha sonralarında görüntü ve ses sistemleri başta olmak üzere pek çok ev aletleri, beyaz eşyalar gibi belli bir görevi yerine getirmek için tasarlanan cihazlarda kullanılmaya başladılar. Örnek vermek gerekirse eğer ışığı açmak için tek bir tuşa basarız ve o tuşta tek bir göreve yarar ışığı açar veya kapatır.