Sağlık

Öksürüğün Nedeni ve Doğal İlaçlar

Vücudumuz tarafından gösterilen ani bir tepki olan öksürük, kış aylarında bir türlü geçmez bilmez. Günlük yaşamda oldukça sık karşılaşılan bir semptomdur. Öksürüğe yol açan bir çok sebep vardır. Öksürük, akciğerlerimizi koruma kalkanı diyebiliriz. Dış ortamdan aldığımız toz ve mikrop gibi maddelerden akciğerlerimizi korumaya yardımcı olur. Akciğerlerimize zarar verecek kadar fazla miktardaki balgamı temizleye yardımcıdır.

Neden Öksürürüz ?

Boğazımızda, nefes borumuzda ve hava yollarımız zararlı maddelere karşı sinirlerle donatılmış durumdadır. Havada bulunan zararlı maddeleri soluduğumuzda sinir uçları beynimize sinyal göndererek, önlem alınması için uyarıda bulunur. Ardından beyin tarafından alınan sinaller karın kasları ve göğsümüze gönderilir. Bu söylediğimiz işlemler gerçektende ışık hızından daha hızlı anlık bir şekilde gerçekleşir. Bu sinyaller oldukça etkilidir.

Geçmek Bilmeyen Öksürüğün Olumsuz Sonuçları

Arada bir gerçekleşen öksürük refleksleri doğal karşılanmakla beraber, uzun süreli devamlılık halinde bireyin yaşantısını olumsuz etkileyebiliyor. Uzun süreli öksürük nöbetleri kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, şu rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir:

Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Baş ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya varan yan etkiler ortaya çıkabilir.

Uykusuzluk gibi yaşam standardını düşüren bir etkiye sahip olabilir. Özellikle geceleri gelen öksürük nöbetleri son derece rahatsız edici olabilmektedir.

Göğüs ağrısına sebebiyet verebilir.

Covid-19 gibi bulaşı rahatsızlıklar geçiren kişilerde karantina süreci gibi dış ortamdan izole olması gerekebilir.

Mental bakımdan, hayal kırıklıkları, kaygı, stres, depresyon ve öfke gibi sorunlara yol açabilir.

Yeme – içme gibi yaşam devamlılığını sağlayan rutinleri zorlaştırabilir.

Özellikle 50 yaş üzeri kişilerde kaburga çatlakları ve kırılmalarına sebebiyet verebilir.

İdrar kaçırma gibi hayatı olumsuz etkileyen bir etkiye yol açabilir. Bu durumun daha da ileri bir evreye taşınmasına bile yol açabilir.

Günlük enerjinizi azaltarak, faaliyetlerinizi kısıtlayabilir.

Önemli ve ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Örneğin, soğuk algınlığı, zatürre, akciğer pıhtısı, akciğer sıvı toplama ve sönmüş akciğer rahatsızlığı gibi ciddi rahatsızlıkları haber verebilir.

Öksürük İçin Doğal İlaçlar

Az önce bahsettiğimiz tüm bu rahatsızlıkların asıl sebebi virüs ve enfeksiyonlardır. Virüs ve enfeksiyonlar gibi zararlı varlıklardan korunmanın en iyi yolu ise antibiyotik bakımından zengin olan besinler kullanmaktır. Öncelikle antibiyotik bakımından oldukça zengin mucizevi bir yiyecek olan bal ile başlayalım.

Bal Suyu ile Öksürük Tedavisi

Antibiyotik bakımından zengin balı bir bardak sıcak su ile karıştırarak tüketebiliriz. Bal suyu boğazı temizler ve yumuşatır. Gün içerisinde 2 bardak sıcak su ile bal karışımı tüketmeniz tavsiye edilir. Böylece vücuttaki zararlı maddeleri ve bakterileri idrar yoluyla dışarıya atarsınız. Ayrıca boğazını yumuşatarak, daha fazla tahriş olmasının önüne geçer.

Nane Buharı ile Hava Yollarını ve Boğazı Temizleme

Sıcak suyu kaynatın ve kaynamış suyu bir kabun içerisine alın. Kaynar suyun üzerine 5 – 6 damla kadar nane suyu damlatın. Bu suyun bukarında nefes alıp verin. Bu uygulama ile hava yollarınızı ve boğazınızı temizleyecek ve göğüsünüzün rahatlamasını sağlarsınız.

Öksürük için Nar Suyu ve Tuz Karışımı

Virüs ve enfeksiyonların baş düşmanı olan nar, tane tane edildikten sonra suyu çıkartılır. Nar suyu ve tuzu karıştırarak doğal bir öksürük ilacını hazırlamış olursunuz. Nar suyuda günde iki bardak olarak tüketilebilir.

Nane Limon

Nane ve limon ikilisi hemen hemen herkesin bildiği oldukça etkili bir karışımdır. Boğazdaki bakterileri temizler, sinüs yollarını açar ve boğazınızı bakterilerden arındırır. Nane limon çayı için bir bardak suyun üzerine 1 yemek kaşığı nane eklenerek, cezvede kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir fincana alınır ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar limon suyu eklendikten sonra ılık bir şekilde tüketilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu